Wanneer je in de herfst geboren bent, geniet je stiekem van het feit dat je in je droge auto zit met de ruitenwissers op tien en beide handen aan het stuur vanwege de rukwinden. Concentratie vereist!

Als ik naar huis bel, neemt mijn dochter hoestend op en zegt dat ‘t wat mistig is in onze open woonkamer. Ik hoor mijn man mopperen op de achtergrond dat twee afzuigkappen nergens op slaat! Goh, zeg ik, “schuif de deur van de haard dan op tijd naar beneden zodat de rook niet de kamer ingetrokken wordt…” Enfin, ik hang geruisloos op. Wie ben ik?

Ik ben blij dat we bij de bouw van ons huis vorig jaar met specialisten om de tafel hebben gezeten om te verwezenlijken dat twee grote kokers van afzuigkappen (belachelijk volgens mijn man en mooi volgens mij) tegelijkertijd aan kunnen staan met het branden van de open haard en het ventilatiesysteem. En dan heb ik het nog maar over drie functionaliteiten verenigd in een open ruimte, nog voorbijgaand aan al die andere wensen die samen komen in de keuken.

Ook zoiets: de ontwerper Pietro Arosio met zijn klant die een x-aantal decibel wenst voor zijn afzuigkap. Wat vraagt de klant van vandaag wel niet? Hij heeft waarschijnlijk geen idee wat zijn ogenschijnlijk simpele vraag voor specialisme vergt.

Een paar eeuwen geleden kookten we nog in een pot, hangend boven een open vuur met proviand in een kelder, als je mazzel had. Keukentechniek deed in Nederland pas sinds de Tweede Wereldoorlog echt zijn intrede. Sindsdien zijn de ontwikkelingen op dit gebied duizelingwekkend. Zelfs ik houd het maar net bij.

In elk geval betekent het voor de keukenspecialist dat hij zich al die vernieuwingen eigen moet maken in een razend tempo, wil hij tegemoet komen aan de steeds veeleisender wordende consument. En alles moet weten van een ruimte die de meeste functionaliteiten van het hele huis in zich verenigt. Laat staan als die keuken ook nog in de woonruimte staat! Bijna onmogelijk toch? Of kunnen we ons daar juist nog enorm in ontwikkelen en daardoor onderscheiden? In elk geval alvast chapeau voor ons allemaal! Kanjers zijn we! Als we de handschoen oppakken en strijden, net als vroeger de ridders, voor die ene overwinning. De beste keuken anno nu! Waarbij nu eigenlijk al morgen betekent.

Olga Kuiper