“Ol, wat wil je drinken? Kom je er gezellig bij zitten?” galmt het vanuit de keuken tegen etenstijd. Mijn zoon laat het huis heerlijk geuren naar herfstige gerechten. “Glaasje witte wijn alsjeblieft.” Pfff, daar ben ik onderhand wel aan toe, verwikkeld in aanbiedingen van verschillende energieleveranciers. Heerlijk, zo’n groot huis, maar die energienota is er ook een van formaat… Hoe kan dat eigenlijk met die nieuwe (keuken)apparatuur? Toegeven: dertien inbouwapparaten verbruiken wel wat. Maar toch?
Nippend van mijn wijn verzuurt m’n gezicht. Brrrr, wat jammer, chardonnay die ik niet proef omdat vier graden veel te koud is. Wat heb ik daar toch een hekel aan. “Ik wil zo graag een goede wijnkoelkast” roep ik. “O, de energienota kan nog wel wat hoger?” sneert mijn man. En opeens wordt alles mij duidelijk. Ik steek m’n hoofd om de hoek van de bijkeuken en zie daar een achttien jaar oude vrieskast staan die het nog steeds prima doet. Vervolgens loop ik even naar de tuinschuur waar een nog veel ouder koelkastje fungeert als ‘buitenbarkoeler’. Ik weet nu zeker dat ik deze twee oude bakbeesten vervang door kleinere A+++ exemplaren. Dan past er met gemak een wijnkoelkast bij met hetzelfde energielabel. Wedden dat de energienota lager wordt en het comfort hoger?
Hoe nieuw je keuken ook is, er valt altijd wel iets te vervangen. En dan heb ik het alleen nog maar over apparatuur. Uit recent onderzoek blijkt dat er in Nederland 3,7 miljoen keukens staan van tien jaar of ouder. Toch kiest de consument ervoor om de grote bedragen als eerste uit te geven aan reizen. Ontspanning staat bovenaan de lijst van de drukke hedendaagse mens.
Dat wetende is het voor de keukenspecialist eenvoudig combineren: de besparing die het oplevert om alleen al de apparatuur van de oude keuken te vervangen, levert zoveel geld op dat je daarmee makkelijk op een korte vakantie kan. Koopt de klant een complete keuken op de vakantiebeurs (wees creatief, aldus Tim de Groot van Miele, elders in dit blad), bied dan daarbij een midweek weg aan, waarin u precies de keuken kunt monteren. Zo hoeft de klant bij thuiskomst alleen maar even een makkelijk hapje uit de stoomoven op te warmen en een schoon wijnglas uit de vaatwasser op hoogte te pakken om er vervolgens wijn op de juiste temperatuur uit de wijnkoelkast in te schenken.
Mmmm, dat worden ontspannen feestdagen! Vervangen dus, what else?
Olga Kuiper