“Pling”, weer een verzoek op LinkedIn: “Hoi Olga, weet je nog een kanjer die ons team kan versterken?”, vraagt een bekende keukenretailer. Tja, nieuwe collega’s, hoe vind je ze? En vooral dat lot uit de loterij dat jij zoekt? Aan de andere kant zie ik regelmatig een advertentie staan: “enthousiaste collega’s gezocht”. Nou, die komt wel binnen zeg! Hierdoor krijg je niet alleen “Jan en alleman” of juist niemand op je af, maar het is ook “nietszeggend”.
Stel je eens voor dat het echt mogelijk is om die kanjer te vinden! Als je daarvoor openstaat zie ik een 2 in 1 kans voor je aankomen. Het lot uit de loterij is namelijk echt te vinden als jij exact voor ogen hebt wat jij onder dat lot verstaat en daarnaast vooral de kernwaarden van je bedrijf duidelijk hebt: “Waarom doen jullie wat je doen? Waar staan jullie voor? Waar komen jullie je bed voor uit?” De kernwaarden van je bedrijf vormen jullie ethisch kompas. Het is van essentieel belang dat een nieuwe werknemer daarin gelooft en die waarden uitdraagt.
Als je vervolgens de kernwaarden duidelijk hebt, formuleer je eerst voor jezelf heel precies naar wie je op zoek bent. Want vrijwel altijd kan de bestaande functieomschrijving worden aangepast aan de huidige ontwikkelingen in je bedrijf. Overleg ook daarover met de directe collega’s van de toekomstige medewerker. Daarmee laat je hen invloed uitoefenen op hun toekomstige team en je kunt ze dan ook meteen vragen of zij nog “een kanjer” weten :-).
En hoeveel verantwoordelijkheid krijgt een (nieuwe) werknemer van jou? Onderzoek toont aan dat werknemers die behoorlijk autonoom zijn in “hoe” ze hun taak invullen, niet alleen veel productiever zijn, maar ook betere teamplayers en blijer zijn. Omschrijf die “eigen verantwoordelijkheid” in je vacature. Het is een belangrijke reden voor “kanjers” om over te stappen als ze dat in hun huidige baan niet krijgen. Kanjers lopen namelijk niet vrij rond.
Mocht je tenslotte ook nog de verschillende communicatiestijlen kunnen checken van het team waar de toekomstige kanjer in gaat functioneren, dan kun je ook nog daarop selecteren. Als je bijvoorbeeld al een doener en een beslisser hebt, is een denker erbij best handig. Zo leren ze maximaal van elkaar en is je team mooi in evenwicht.
Je lot uit de loterij vinden is nu dichterbij dan je denkt! Succes 🙂
Olga Kuiper
redactie@qumedia.nl