Oeps, het is alweer na middernacht als ik opschrik van mijn takenlijstje voor de laatste fase van ons nieuwe huis. Ik zou toch vroeg naar bed gaan vanavond? De buitenkant van het huis is klaar. Binnen werkt een ploeg van tien, soms dertien man. Ze stucen, tegelen, plaatsen de badkamer, timmeren kasten. Kasten die wij zelf ontwerpen. En dat moet snel, heel snel. Als we binnenkomen in het huis, wordt de kersverse tekening uit onze handen gegrist en wordt het gemaakt voordat je er erg in hebt. Geweldig wat een actie! Ik krijg het Spaans benauwd als ik eraan denk hoe snel de verhuizing er al aan komt… er moet nog zo veel gebeuren!

Als ik om me heen kijk, zit mijn man ook nog met rood hoofd te tekenen. Hij mag een paar details van de door mij ontworpen keuken invullen. “Zeg Ol, hoe hoog zijn al die flesjes die jij op het blad hebt staan, passen die in deze la?” Ik kijk naar zijn ontwerp en zeg, door vermoeidheid overmand, veel te abrupt, dat ik de lades te hoog en te lomp vind: “Lieverd, ik wil verfijnd, het moet functioneel zijn, maar ook verrekte mooi!” ”Waarom moet jij altijd zo moeilijk doen Ol? Waarom mogen die flesjes niet gewoon te zien zijn?” “Luister schat, omdat ik klaar ben met altijd die zooi in het zicht! Laten we een gootje achterin het werkblad maken waar de grote flessen in kunnen, zodat we de lades niet hoog hoeven te maken, maar lekker strak en fragiel”. “Mmm, zou kunnen”. En hij tekent weer verder. Hij is meer een doener, pakt direct een ontwerpblok en gaat aan de slag. Het moet praktisch zijn. Ik ben een dromer, wil tijd om na te denken hoe het moet worden: functioneel maar ook heel mooi. Dat vindt hij lastig, maar samen maken we de mooiste en gekste dingen. Dat we ons voortdurend laten leiden door het budget in deze, maakt ons creatief, vindingrijk.

Daar staan wij niet alleen in. Giuliano Giaroli, de nieuwe huisdesigner van de Italiaanse Keukenfabrikant Schiffini, heeft dezelfde opdracht: kosten besparen en toch iets moois neerzetten, met hart en ziel, dat wel. Hij heeft geen meesterwerk gemaakt, maar iets verfijnds dat uitlokt tot een dialoog. De dialoog, die wij als keukenontwerpers moeten aan- gaan met onze klant. De klant van vandaag, die geen cent te veel wil uitgeven maar wel ge- raakt wordt door een ontwerp dat alleen bij hem en haar past. Zo wordt ook onze keuken straks gewoon een echte Kuiper!

Olga Kuiper